top of page

TÁBLÁZATKEZELÉS - MS EXCEL

Tárgymutató

Excel tudnivalók
Excel tippek

Függvények

Függvények rögzítése

Ajánlott könyvek

Microsoft Office: Excel


Manapság még mindig a legfontosabb számítógépes alkalmazások között tartjuk számon a Microsoft Office programcsomagját. Több évtizedes múltra visszatekintő és folyamatosan fejlődő szoftvereik segítségével képesek lehetünk a szövegszerkesztési, táblázatkezelési és prezentációkészítési feladatok elvégzésére. Mint jeleztük, a publikálás és kutatás, az adatok nyilvántartása végett nagy terhet vesznek le a vállunkról. Ennek ellenére sok „életmentő” tipp és trükk van az MS Office tarsolyában, melyeket használva sokkal gyorsabban leszünk képesek a munkánkat elvégezni, emellett értekezni fogunk a legtöbbet idézett problémákról és azok megoldásairól is. Ebben a fejezetben pontokba szedve láthatjátok, hogy mit és hogyan tudtok elvégezni!

A kutatásaink elkészítésének másik alapkelléke lehet a Microsoft Office programcsomag másik tagja az Excel. Számos adatot tárolhatunk benne, számolhatunk vele, ráadásul az IBM SPSS Statistics is támogatja a formátumát. Kiegészítésképp megjegyezzük, hogy nem csak az Excel létezik, mint táblázatkezelő. Több ingyenesen elérhető „testvére” is megtalálható, mellyel hasonlóképpen tudtok adatokat szerkeszteni!

Függvények


Az Excel egy másik remek tulajdonsága, hogy az adatsorok rendezése mellett számos keresési, kalkulálási, újrakalkulálási és más komplex számítási módokat tesz lehetővé. Ezek egyaránt segítségére vannak a matematikai, gazdasági és statitisztikai számításoknak. Mindemellett másolhatók és sokszorosíthatók, vagyis egyes számolásokat nem kell újra és újra elvégezni a segítségükkel.

Függvény értékeinek a rögzítése 


A függvények másolhatósága és sokszorosíthatósága remek opciója az Excelnek. Azonban ezeknek a módoknak a használata során megfigyelhetjük azt a jelenséget, amikor a mozgatás, másolás, sokszorosítás párhuzamosan magával vonja a sorok és az oszlopok mozgását is a képletben, holott erre lehet nincs szükségünk. Ennek megoldása, hogy rögzítjük azt az értéket, amelyet nem szeretnénk mozgatni. Ezt megtehetjük az F4 billentyűzet segítségével. Elsőként keressük meg a függvényünket, ahol a rögzíteni kívánt értékre kattintunk. Most nyomjuk meg az F4 billentyűt. Ahogy ezt megtettük, egy "$" jelenik meg az oszlopot megadó betű és szám előtt is. Ebben az esetben mindkettőt rögzítettük, vagyis az értékeinket abból az oszlopból és számból fogja hozni a függvény a másolást követően is. Ha újra lenyomjuk az F4 billentyűt, akkor csak az oszlopot jelentő betű elé tesz "$" jelet, ha újra megnyomjuk, akkor pedig a szám elé. Amelyik előtt megjelenik a "$" jel, azt az értéket rögzítettük, vagyis abból fogja venni a következő adatokat a rendszer mozgatás, másolás és sokszorosítás után is. Minden más értéket a másolás/sokszorosítás irányának megfelelő irányba kalkulál.

excel5.png
bottom of page