top of page

STATISZTIKAI PROGRAMOK

Statisztikai Programok

abc-accomplished-alphabet-48898.jpg

Tárgymutató

SPSS, R, PSPP, CogStat, ROPStat, SAS, Jamovi, STATA, G*Power

Used Books

Ajánlott könyvek

Barna Ildikó – Székelyi Mária: Túlélőkészlet SPSS-hez
Andy Field: Discovering Statistics Using SPSS
Sajtos László – Mitev Ariel: SPSS kutatási és adatelemzési kézikönyv

BEVEZETés

Felhívjuk a figyelmet a programok rendeltetésszerű és jogszerű használatára!

Régebben a statisztika papíralapú, képletekkel operáló terület volt. Ezeket a képleteket a matematika nyelvén alkották meg, a számítógépek előtt pedig mindent maga az ember számolt ki. A modern információs technológia korában azonban már nem elvárás ezeknek a képleteknek a fejből történő ismerete, illetve a kézi számolása. Ezt elvégzik helyettünk a programok. Természetesen a programok nem helyettesítik a megfelelő tárgyi tudást, de a munkánk sebességét drasztikusan képesek növelni. Az alábbi programok a legelterjedtebb statisztikai elemző programok. Javarészük klasszikus módon jeleníti meg az adatokat (vagyis táblázatban és ablakokkal), míg másokat programozni kell, emellett olyan is fellelhető, amely automatikusan ismeri fel az adatainkat és határoz meg eredményeket.

IBM SPSS

Az IBM SPSS programcsomag segítségével különböző szignifikancia-próbákat végezhetünk el, diagramokat készíthetünk, valamint többváltozós statisztikai eljárásokat is lefuttathatunk. Használatával az adatainkat mérésre alkalmassá tehetjük és formázhatjuk. A programcsomag a legelterjedtebb formája a gépi statisztikai elemzésnek, a használata licenszhez kötött. 

R

Az R egy szabad, nyílt forráskódú, így ingyenes használható, professzionális és folyamatos fejlesztés alatt álló statisztikai szoftvercsomag, amelyben hihetetlen gazdagságban állnak rendelkezésre a már kidolgozott eljárásokat tartalmazó függvények és munkakörnyezetek.

CogStat

A CogStat egy olyan statisztikai program, amely magától állítja be a számunkra megfelelő statisztikai próbát. Emellett az eredményeinket a megfelelő hivatkozási formátumba is rendezi. 

Jamovi

A Jamovi az egyik legújabb fejlesztési statisztikai program, amely esetében gyorsan és látványosan tudunk adatokat és eredményeket megjeleníteni. 

ROPStat

A ROPStat Dr. Vargha András és Bánsági Péter közös munkája nyomán született meg. Felhasználóbarát, magyar fejlesztésű program. 

GNU PSPP

Azok számára, akiknek nem elérhető az IBM SPSS programcsomag, használhatják a hasonló felépítésű és ingyenes PSPP-t. Bár kevesebb lehetőséggel rendelkezik, az alapvető próbák ezen a platformon is elvégezhetők.

STATA

A STATA statisztikai program nem csak felhasználóbarát, de egyben professzionális statisztikai program, amely modern megoldásokkal és igényes grafikákkal segíti a munkánkat.

SAS

A SAS egy fizetős szoftver, mely haladó statisztikusok számára lehet alkalmas. A programot 1966 és '67 között dolgozták ki, ám azóta is folyamatosan fejlesztik. 

G*Power

Hatásnagyság elemzésére szolgáló program.

Please reload

bottom of page