DIAVETÍTÉS - MS POWERPOINT

Tárgymutató

PowePoint tudnivalók
PowerPoint tippek

Billentyűkombinációk

Tanácsok, tippek

Ajánlott könyvek

Microsoft Office: PowerPoint


Manapság még mindig a legfontosabb számítógépes alkalmazások között tartjuk számon a Microsoft Office programcsomagját. Több évtizedes múltra visszatekintő és folyamatosan fejlődő szoftvereik segítségével képesek lehetünk a szövegszerkesztési, táblázatkezelési és prezentációkészítési feladatok elvégzésére. Mint jeleztük, a publikálás és kutatás, az adatok nyilvántartása végett nagy terhet vesznek le a vállunkról. Ennek ellenére sok „életmentő” tipp és trükk van az MS Office tarsolyában, melyeket használva sokkal gyorsabban leszünk képesek a munkánkat elvégezni, emellett értekezni fogunk a legtöbbet idézett problémákról és azok megoldásairól is. Ebben a fejezetben pontokba szedve láthatjátok, hogy mit és hogyan tudtok elvégezni!

A kutatásaink bemutatásának alapkelléke lehet a Microsoft Office programcsomag másik tagja a PowerPoint. Segítségével látványos prezentációkat készíthetünk a közönségünk számára. Kiegészítésképp megjegyezzük, hogy nem csak a PowerPoint létezik, mint prezentációs eszköz. Több ingyenesen elérhető „testvére” is megtalálható, mellyel hasonlóképpen tudtok előadást bemutatni!

Hasznos tippek 

Animáció létrehozása


Hozzon létre egy diát úgy, hogy annak kezdeti helyzetében középen elhelyez egy objektumot.

Készítsen másolatot a diáról, és másolja a vágólapra, majd illessze be a következő dián a mozgatni vagy kiemelni kívánt objektumot.

Az alábbi lehetőségek közül választhat:

1, Mozgásvonalas animáció létrehozásához helyezze át az objektumot a második dián az objektum mozgásának végpontjaként kijelölni kívánt célhelyre.

2, Forgásos animáció létrehozásához jelölje ki az objektumot, és a Forgatás fogóponttal forgassa el az objektumot a második dián abba a helyzetbe, amelyben azt látni szeretné az Alakváltás áttűnés során.

3, Nagyításos animáció létrehozásához méretezze át az objektumot a második dián úgy, hogy a mérete a helyének megfelelően nőjön vagy csökkenjen.

4, Tükrözéses animáció létrehozásához jelölje ki az objektumot a második dián, és válassza a Kezdőlap > Elrendezés > Forgatás > Vízszintes tükrözés vagy Függőleges tükrözés lehetőséget.

Jelölje ki a második diát a miniatűrök ablaktábláján, válassza az Áttűnések > Alakváltás lehetőséget az Alakváltás áttűnés alkalmazásához, majd kattintson a Minta elemre az animáció megtekintéséhez működés közben.

Ezek az effektusok egymással kombinálva is használhatók – egyszerre hajtható végre egy objektum áthelyezése, átméretezése, forgatása és színének módosítása. Önnek csak be kell állítania a kezdeti és a befejezési helyzetet az első és a második dián, majd alkalmaznia kell az Alakváltás áttűnést a befejezési helyzetet tartalmazó második dián; az Alakváltás áttűnés minden további feladatot elvégez.

Forrás: Microsoft Support
Diasorok mentése PDF formátumban


A legegyszerűbb módon a Fájl > Mentés másként > Formátum: .pdf beállításokkal menthetjük el PDF formátumba a diánkat. A program arra is kitér, hogy egy lapon hány darab diasor látszódjon. Amennyiben Adobe PDF olvasó található a számítógépünkön, úgy lehetséges, hogy a beépülő modulja már a mentéssel egy helyen lévő menüsoron is megjelenik, mint opció.
Alakzat átalakítása más alakzattá


Alapértelmezés szerint az Alakváltás áttűnés automatikusan nem animálja a különböző alakzatokat más alakzatokká. Létrehozhatja azonban ezt az effektust az egyes PowerPoint-alakzatokon (például egy lekerekített téglalapon) megjelenő alakítópont segítségével. Az alakítópontok az alakzatok kerületén megjelenő sárga fogópontok. Ha kijelöli egyiküket, húzásával módosíthatja az alakzat kinézetét. Az alábbi példában egy lekerekített téglalapot körré alakítunk az alakítópontok segítségével. Csak állítsa be a kezdeti és a befejezési helyzet diáját, majd alkalmazza az Alakváltás áttűnést a befejezési helyzet diáján.

1, Hozzon létre egy diát, amelyen megtalálható egy alakzat a kezdeti helyzetben.

2, Készítsen másolatot a diáról, és másolja a vágólapra, majd illessze be a következő dián a módosítani kívánt alakzatot.

3, A második dián szerkessze az alakzat csomópontjait a Rajzeszközök lapon az Alakzat szerkesztése > Csomópontok szerkesztése lehetőséget választva.

4, Helyezze át a csomópontokat, amíg el nem éri a kívánt végső alakzatot. A legjobb eredmény érdekében mindkét dián hagyja meg az összes csomópontot.

5, Jelölje ki a második diát a miniatűrök ablaktábláján, válassza az Áttűnések > Alakváltás lehetőséget az Alakváltás áttűnés alkalmazásához, majd kattintson a Minta elemre az animáció megtekintéséhez működés közben.

Forrás: Microsoft Support
Fekete vagy fehér képernyőre váltás


Számos esetben hasznos lehet, ha eltűntetjük az éppen aktuális diát, mert az már nem aktuális vagy éppen nincs rá szükség, feleslegesen van kivetítve. Ehhez nem kell lekapcsolni a diavetítőt és eltakarni sem, egyszerűen a „b” gomb megnyomásával fekete képernyőt hívhatunk elő, míg a „w” gomb megnyomásával fehéret.
Megjelenés és eltűnés létrehozása


Hozzon létre egy diát úgy, hogy annak kezdeti helyzetében középen elhelyez egy objektumot.

Készítsen másolatot a diáról, és másolja a vágólapra, majd illessze be a következő dián a mozgatni vagy kiemelni kívánt objektumot.

Az alábbi lehetőségek közül választhat:

1, Elhalványul megjelenési animáció: Új objektum hozzáadása a második diához a dia megkettőzése után.

2, Elhalványul eltűnési animáció: Az objektum törlése a második dián annak érdekében, hogy az eltűnjön az áttűnés során.

3, Beúszás animáció: Az objektum lehúzása az első diáról (abba az irányba, amelyből szeretné, hogy az beússzon). Lehetséges, hogy nagyítania kell ahhoz, hogy elegendő helyet biztosítson az objektum diáról való lehúzásához.

4, Kiúszás animáció: Az objektum teljes lehúzása a második diáról (abba az irányba, amelyből szeretné, hogy az kiússzon). Lehetséges, hogy nagyítania kell ahhoz, hogy elegendő helyet biztosítson az objektum diáról való lehúzásához.

5, Jelölje ki a második diát a miniatűrök ablaktábláján, válassza az Áttűnések > Alakváltás lehetőséget az Alakváltás áttűnés alkalmazásához, majd kattintson a Minta elemre az animáció megtekintéséhez működés közben.
Forrás: Microsoft Support
Térbeli alakzat létrehozása


1, Hozzon létre egy objektumot tartalmazó diát, és adjon hozzá egy kezdeti térbeli forgatást a Rajzeszközök > Effektusok > Térbeli forgatás lehetőséget választva.

2, Készítsen másolatot a diáról, és válassza ismét a Rajzeszközök > Effektusok > Térbeli forgatás lehetőséget a térbeli forgatás befejezési helyzetének létrehozásához.

3, Jelölje ki a második diát a miniatűrök ablaktábláján, válassza az Áttűnések > Alakváltás lehetőséget az Alakváltás áttűnés alkalmazásához, majd kattintson a Minta elemre az animáció megtekintéséhez működés közben. Láthatja az objektum térbeli animálását a kezdetitől a befejezési helyzetig.
Forrás: Microsoft Support
Szavak animálása


1, Hozzon létre egy diát úgy, hogy azon a kezdeti helyzetükben szerepeljenek az animálni kívánt szavak.

2, Készítsen másolatot a diáról, és másolja a vágólapra, majd illessze be a következő dián a mozgatni vagy kiemelni kívánt szavakat.

3, Mozgassa a szavakat a második dián végcélként megadni kívánt helyzetbe – vagy módosítson más beállításokat, például a betűstílust, a betűméretet vagy a színt –, és alkalmazza az Alakváltás áttűnést.

4, Az Áttűnések lapon állítsa az Effektus beállításai beállítást Szavak értékre. Attól függően, hogy milyen effektust szeretne elérni, egy szó felvételére, eltávolítására, mozgására vagy megjelenésére helyezheti a hangsúlyt az egyes diákon. A Minta elemre kattintva megtekintheti az animációt működés közben.
Forrás: Microsoft Support
Hasznos billentyűkombinációk


Új dia hozzáadása A CTRL+M billentyűkombináció megnyomásával új diát adhatunk a listánkhoz. Betűtípus párbeszédpanel

A CTRL+T billentyűkombináció megnyomásával a betűtípusok szerkesztését lehetővé tévő panelt hívhatjuk elő.

Segédvonalak és vezetővonalak

Az ízlésesen elrendezett bemutató egyik trükkje a segédvonalak és a vezetővonalak megjelenítése. A SHIFT+F9 és ALT+ F9billentyűkombinációk megnyomásával hívhatjuk elő őket.

Már meglévő formázás másolása

Az ízlésesen elrendezett bemutató egyik trükkje a megfelelő, egységes és következetes formázás a diasoron belül. A CTRL+SHIFT+Cbillentyűkombinációk megnyomásával a kijelölt szöveg stílusa másolódik, majd a formázandó szöveg kijelölésével és a CTRL+SHIFT+Vmegnyomásával ezt a stílust „be is illeszthetjük”.

Power Point gyors megnyitása

Keresgélés helyett, hogy időt takaríthassunk meg, szintén használjunk billentyűkombinációkat. A Windows gomb + R kombináció segítségével előhívott panelen csak írjuk be, hogy „powerpnt” és meg is nyílik az alkalmazás.

Alapvető tanácsok

  • Talán nincs is zavaróbb, amikor egy PowerPoint prezentáció nem látható a hátsóbb sorokból. Ennek kiküszöbölésére a két legfontosabb tényezőre hívjuk fel a figyelmet. Egyrészt ne használjunk zsúfolt, kis betűkkel írt prezentációkat, másrészt figyeljünk oda a színek összeállítására! Az egymásba olvadó színek és a nem elégséges méretű betűk elvonják az előadásunk élvezeti értékét.

  • A diavetítésnek nem az a lényege, hogy minél több információt jelenítsünk meg. Sőt! Próbáljunk meg lényegretörőek lenni, kevés tömött szöveget alkalmazni! A diasor ne álljon túl sok diából sem, hiszen az is unalmassá és élvezhetetlenné teszi azt.